Πως θα αλλάξει τo Digital Marketing το 2018;

Πως θα αλλάξει τo Digital Marketing το 2018;

Το facebook ανακοίνωσε πως το 2017 αυξήθηκαν σχεδόν κατα 50% τα κέρδη του από τις διαφημίσεις των επιχειρήσεων μέσα στην πλατφόρμα, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Το mobile marketing είναι πλέον τόσο δημοφιλές ώστε το facebook αρχίζει πραγματικά να εξαντλεί χώρο για αυτό, παρόλο πoυ το κόστος των διαφημίσεων –και ο ανταγωνισμός- είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Το πιο εντυπωσιακό δεδομένο όμως είναι πως η πλατφόρμα έκλεισε τον χρόνο με 2 δισεκατομμυρία χρήστες, υπολογίζοντας πλέον πως το ένα τρίτο του πλανήτη, βρίσκεται μέσα στο facebook.

Πίσω από όλα αυτά τα δεδομένα, βρίσκεται η σταδιακή συνειδητοποίηση των επιχειρήσεων ότι τα social media είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προσέγγισης του κοινού τους. Οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή, επενδύουν περισσότερα χρήματα στο Social Media Marketing απ ‘ότι για τηλεοπτική διαφήμιση. (Αναλογιστείτε ότι η ελάχιστη δαπάνη είναι μόνο 1€ ανά ημέρα και πρόκειται για το χαμηλότερο κόστος ανά διαφήμιση 1000 εμφανίσεων στην ιστορία της διαφήμισης. Ο μέσος όρος υπολογίζεται περίπου στα 0,25€ ανά 1.000 εμφανίσεις, το οποίο αποτελεί μόλις το 1% του κόστους της διαφήμισης στην τηλεόραση)

Παρ’ όλα αυτά, ο χώρος των social media εξελίσετε και αλλάζει διαρκώς. Τα δεδομένα που γνωρίζουμε, συνεχίζουν να μεταβάλλονται αυτή τη στιγμή που διαβάζετε το άρθρο. Πώς θα αλλάξει λοιπόν το τοπίο του Digital Marketing μέσα στο 2018 και προς τα που πρέπει να στραφούν οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικές;

 

#1 Video is the King
Μέχρι το 2018, η Cisco προβλέπει ότι το 82% της συνολικής κίνησης του Διαδικτύου θα είναι video. Οι ζωντανές και εγγεγραμμένες διαφημίσεις video κυριαρχούν όλο και περισσότερο σε όλα τα social media. Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εφαρμόζουν ήδη στο περιεχόμενο τους το video, ενώ άλλο 26% σχεδιάζει να το εφαρμόσει το 2018. Εάν δεν το έχετε ήδη στην στρατηγική σας, χρησιμοποιήστε το χωρίς δεύτερη σκέψη, βρείτε έξυπνους τρόπους παραγωγής του, εκτιμήστε την αξία του. Live video, animated video, streaming video, stop motion video, unboxing video και όποια άλλη μορφή σας εξυπηρετεί, πρέπει να είναι πρώτη στη λίστα της παρουσίασης του περιεχομένου σας.

#2 Πείτε αντίο στην οργανική προβολή χωρίς διαφήμιση
Το οργανικό Facebook (οι χωρίς διαφήμιση δημοσιεύσεις) είναι ένας σκληρός δρόμος που γίνεται όλο και πιο δύσκολος ενώ προβλέπεται να επηρεάσει πολλές επιχειρήσεις εάν δεν το χειριστούν σωστά. Επίσημα, το φθινόπωρο του 2017 το facebook ξεκίνησε να δοκιμάζει πιλοτικά το να μετατοπίσει σε δεύτερη μοίρα τις οργανικές αναρτήσεις –χωρίς προώθηση- των σελιδών. Όπως φαίνεται, το Facebook σταδιακά προσπαθεί να εξοντώσει εξ’ ολοκλήρου την οργανική προβολή στο News Feed των χρηστών. Για τις επιχειρήσεις αυτό σημαίνει πως προωθημένες αναρτήσεις και οι διαφημίσεις μέσα στα social media πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής στρατηγικής τους.

#3 Bots & Chatbots. Αυτοματοποίηση και διάδραση
 Τα Bots γενικότερα και τα chatbots, μπορούν και δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη διάδραση με τους χρήσετες σε πραγματικό χρόνο μέσα στα social media. Προβλέπεται πως το 2018, το 30% των συζητήσεων μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών θα πραγματοποιείται μέσω αυτοματοποιημένων chatbots ενώ το 80% αυτών θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για να παρέχουν 24/7 εξυπηρέτηση. Στον τομέα του Digital Marketing και του customer service, αυτές οι έξυπνες εφαρμογές δίνουν γρήγορες απαντήσεις και λύνουν τα χέρια των επιχειρήσεων. Χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά ή τεχνητή νοημοσύνη, τα bots παρέχουν απαντήσεις σε καθημερινές ή πιο σύνθετες ερωτήσεις των καταναλωτών και καθιστούν την επικοινωνία – ιδίως με μικρότερες ηλικίες – με ένα bot πολύ εύκολη και διαδραστική.

#4 Augmented Reality  & Virtual Reality
Μπορεί να πρωτοεμφανίστηκαν μερικές δεκαετίες πριν, παρ’όλα αυτά η τεχνολογία της εποχής δεν μπόρεσε να το υποστηρίξει. Σήμερα μεγάλες εταιρίες όπως η  Apple και η Google έχουν ενσωματώσει την επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα στα κινητά μας κάνοντας τες πιο προσιτές στο κοινό. Αυτές οι τεχνολογίες πρόκειται να φέρουν τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που κινούμαστε και καταναλώνουμε καθώς και στην γενικότερη ενσωμάτωση της πληροφορίας στην καθημερινότητά μας. Το 2018 θα μπορούσε να είναι το έτος που θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος που λειτουργούμε μέσα στα social media. Εάν συμβεί αυτό, τα social media θα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές της τεχνολογίας, φέρνοντας τους χρήστες ακόμη πιο κοντά στις επιχειρήσεις και παρέχοντας ένα εντελώς νέο περιβάλλον αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.

#5 Influencers
Οι –πραγματικοί- influencers, φέρνουν έως και 10 φορές περισσότερα αποτελέσματα στην δημιουργία μετατροπών και διάδρασης. Επιπρόσθετα, η συν-δημιουργία περιεχομένου και η συνεργασία με influencers, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 2018 θα είναι η χρονιά που θα δούμε micro influencers, δηλαδή ανθρώπους που μιλάνε στο κοινό ή είναι το κοινό ενός brand και έχουν μια στοχευμένη σφαίρα επιρροής στους καταναλωτές μας, να μπορούν να επηρεάσουν τις απόφασεις του κοινού κάνοντας απλά ένα instagram story μερικών δευτερολέπτων! Μιλήστε μαζί τους, υιοθετήστε τους τρόπου επικοινωνίας τους, βοηθήστε τους να αναδείξουν το brand σας και κυρίως αφήστε τους να είναι αυθεντικοί.

#6 Προστασία προσωπικών δεδομένων
Η ιδιωτικότητα και η προστασία των προσωπικών δεδμένων θα έχουν σταδιακά μεγαλύτερη προτεραιότητα. Η χρήση των social media απαιτεί την κατάπτωση ορισμένων τύπων ιδιωτικής ζωής. Παρόλο που το Facebook, το Twitter και άλλες πλατφόρμες έχουν προσπαθήσει να καταρρίψουν τους χρήστες που κάνουν κατάχρηση του συστήματος και προσπαθούν να κρατήσουν τους πελάτες ενήμερους σχετικά με τα δικαιώματά τους περι προστασίας προσωπικών δεδομένων, ορισμένοι χρήστες εξακολουθούν να πεινούν για μια εφαρμογή που δεν θα πουλήσει τις πληροφορίες τους στους διαφημιζόμενους. Tο 2018, θα δούμε μια αύξηση στον αριθμό και τη δημοτικότητα των εφαρμογών που διατηρούν το απόρρητο των χρηστών ως κορυφαία προτεραιότητα κάνοντας τους χρήστες να αισθάνονται πιο άνετα μέσα στα κοινωνικά δίκτυα και την αλληλεπίδραση τους με τις επιχειρήσεις.

 

 

Χρειάζεστε βοήθεια με την ψηφιακή στρατηγική της επιχείρησης σας ώστε να παραμείνετε αναταγωνιστικοί και το 2018;  Επικοινωνήστε μαζί μας!